ASU KAYA, OSMANİYE'NİN KESMEBURUN KÖYÜNDEKİ ÇİFTÇİLERİ ZİYARET ETTİ

Asu Kaya: "Osmaniye'nin köylüleri 20 senede fakirleştik, önümüzü göremez haldeyiz, 1 kilo buğday satıp 1 ekmek alamıyoruz diyor."

Asu Kaya, Osmaniye'nin Kesmeburun Köyündeki Çiftçileri Ziyaret etti

Osmaniye'nin Kesmeburun köyünde buğday üreticilerini ziyaret eden CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Asu Kaya, buğday üreticilerinin hala TMO tarafından fiyatının açıklanmaması nedeniyle zor durumda olduklarını ve önlerini göremediklerini söyleyerek, "Köyler ıssızlaşıyor, çiftçi artık toprağını ekmekten vazgeçiyor, 1 kilo buğday satan çiftçi 1 tane ekmek alamıyor” dedi ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu: “Sizin çiftçiyi toprakla yeniden barıştırmak, emeklerini karşılığını vermek için herhangi bir projeniz var mı?”

CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Asu Kaya, Osmaniye’nin mısır üreticisinin mısırının da geçen sene ederinde alıcı bulamadığını ve üreticinin mağdur edildiğini hatırlatarak “Geçen sene mısır üreticisinin yaşadığını bu sene buğday üreticisi yaşıyor. Hala buğday fiyatı açıklanmadı, üreticinin buğdayı elinde bekliyor. ”dedi.

CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya’nın konuştuğu çiftçiler ise,  “Tüccarlar, çiftçiden buğdayı 8-9 TL arasında alıyorlar. 1 ekmek ise bugün itibariyle 10 TL. 1 kilo buğday sattığımızda 1 ekmek alamıyoruz.Oysa ki 1 kilo buğdaydan 6 tane ekmek çıkar. 5 kilo buğday satarak ancak 1 litre mazot alabiliyoruz. 1 kilo buğdaya ancak 700 gram gübre alabiliyoruz, 1 kilo gübre bile alamıyoruz. “ dedi.

CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya’nın ziyaret ettiği Osmaniye’nin Kesmeburun köyü çiftçileri: “Tarımda uygulanan yanlış politikalar sonucu  Milletin efendisi değil milletin kölesi haline getirildik.”

CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Asu Kaya’nın Kesmeburun köyünde ziyaret ettiği çiftçiler, buğday tarlasında “ Milletin efendisiyken, uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle zarar ederek ve kötü koşullarda çalışmak zorunda kalarak milletin kölesi haline getirildik. Çalışacak işçi de bulamıyoruz. 20 sene önce kendi yağıyla kavrulan, dışarıya muhtaç olmayan, ailelerini geçindirebilen, mahsullerini satabilen üreticilerdik, şimdi mahsullerimizi alan da yok. Mısırdan sonra buğdayda da durumumuz bu olursa, artık topraklarımızı ekmeyi düşünmüyoruz, bu işi bırakacağız, toprağa küstürüldük.

En geç çiftçi 48 yaşında, yeni nesil ekmek istemiyor, tarımla ilgilenmiyor çünkü kazanamayacaklarını biliyorlar. Memur, emekli yıpranma payı alıyor, çiftçiler ancak 9000 günde emekli oluyor. Bu ülkede en çok mağdur edilen çiftçiler. Devlet Su İşlerinin çiftçilerden aldığı sulama ücretleri ise başlı başına bir problem halinde. 2021 yılında dönüm başına DSİ’nin aldığı sulama ücreti 180 TL iken 2024 yılına gelindiğinde bu rakam 1870 TL’ye çıktı, yani 10 katı. Mahsullerimizi satamazsak bu ücretleri nasıl ödeyeceğiz? Böyle giderse topraklarımız boş kalacak. Akaryakıt, gübre, su parası hepsini üst üste koyduğumuzda sadece zarar ediyoruz. ”dediler.

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

BELEDİYELER

EKONOMİ